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Question  
 

According to § 20.2  

It shall not be possible to touch dangerous moving parts. Compliance is checked by 

applying a force not exceeding 5 N by means of a test probe that is similar to test 

probe B of IEC 61032 but having a circular stop face with a diameter of 50 mm, 

instead of the non-circular face. Also there exception for below conditions:  

The test probe is not applied to feed openings having a throat with the following 

dimensions: 

– a height of at least 100 mm, measured from the upper edge of the cutting blade; 

– an average of the maximum and minimum cross-sectional dimensions of the feed 

opening 

that does not exceed 65,5 mm; 

– a maximum cross-sectional dimension of the feed opening that does not exceed 

76 mm. 

Food processors with feed opening are usually designed in compliance with this 

test clause (20.2). 

 →§ 20.114 is also applicable for food processors.  

Access to dangerous moving parts of food processors shall be prevented for all 
combinations of assembly of detachable parts that may occur in use. 
Compliance is checked by the following test.Detachable parts are removed or 
assembled incorrectly in a manner that may occur in use, such as the incorrect 
location or misalignment of the parts. A force not exceeding 5 N is applied to the 
parts in any direction and it shall not be possible to touch dangerous moving parts 
with test probe B of IEC 61032. 
Tests defined in these two clauses are very similar but the conditions in 20.114 is 
more severe.  
In Cl.20.114 probe B used directly as it is, with no circular stop face and no 
exceptions for any dimensions were defined. 
We have realised many approved products in the market are complying with 
Cl.20.2 but not Cl.20.114, and there is a common belief that test probe B used only 
in case of GS-Mark testing. 
a) Is compliance checked by test probe B in terms of IEC 60335-2-14? 

b) Are below examples pass of fail according to IEC 60335-2-14? 

Is CL.20.114 applicable even though appliance passes the test in Cl.20.2? 

 

Decision 
 

The test of §20.2 is a different test as §20.114. therefore the condition of test 
(correct assembly) in §20.2 shall not be applied in §20.114, only misassembly of 
any part shall be tested in §20.114. Therefore in §20.2 the testfinger with 50 mm 
will be used and the normal test probe B shall be used in §20.114 
Note :  
This decision was confirmed by IEC TC 61 2015 meeting (chairman report June 2015).(see also 

https://www.iec.ch/dyn/www/f?p=103:227:24468039217584::::FSP_ORG_ID,FSP_LANG_ID:1236,25) 
the circular stopface of 50 mm of §20.2 EN 60335-1 is missing on the pictures of the question  

 



Explanatory 
notes 

Note :  

This decision was confirmed by IEC TC 61 2015 meeting (chairman report June 2015).(see also  
https://www.iec.ch/dyn/www/f?p=103:227:24468039217584::::FSP_ORG_ID,FSP_LANG_ID:1236,25) 

 

 

 


